Goethe Salon was a commission from the Goethe-Institut in Lisbon, on the occasion of their fiftieth anniversary. The brief called for the concept of a multipurpose pavilion, hosting events such as debates, screenings, and concerts. This temporary structure should be able to be reassembled and relocated onto other premises. The project was based upon the shape of a pentagon, used as the plan for the roof and the floor. Each point of this geometric figure had a pillar, while the sides held curtains. Therefore, Goethe Salon looked like a pentagonal gazebo or tempietto. Firstly devised with steel profiles, it finally adopted a lighter system of laminated wood beams. These elements allowed for multiple color schemes, in the spirit of De Stilj or Bauhaus. Due to shortcomings, the concept was not put into practice.

Date: 2012 | Location: Lisbon, Portugal | Client: Goethe-Institut Portugal | Curator: Julia Albani — Bureau N Konzept | Architecture: Patrícia Barbas, Diogo Lopes
Collaborators: Miguel Roxo, Sérgio Catumba | Engineering: AFAconsult | Model: Alvaro Negrello
Images: Barbas Lopes Arquitectos | Area: 43 m2 | Budget: N/A